​Medical Taping

Wat is Medical Taping?

Medical taping is een bepaalde manier van tapen waarbij je spieren worden ondersteund in hun functie. Er wordt namelijk gedacht dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar ook belangrijk zijn voor lichaamstemperatuur, bloed- en lymfecirculatie. Bij normaal tapen wordt de bewegingsvrijheid van een bepaald gewricht verkleind. Ook komt er een grotere druk op de huid. Bij medical taping is dat juist niet de bedoeling. Voor medical taping worden verschillende tapes gebruikt. Enkele voorbeelden hiervan zijn kinesiotape, curetape, easy tape, leukotape en strappaltape.  Deze tapes hebben dezelfde elasticiteit en gewicht als de huid. Ook heeft de medical tape een liftende werking op de opperhuid, waardoor er drukvermindering en meer ruimte voor de bloed- en lymfevaatjes is.

Waar kan Medical Taping bij helpen?

Je kunt medical taping in meerdere gevallen gebruiken. Medical taping kan slappe spieren weer op spanning brengen, maar kan ook gespannen spieren rust geven. Bij sportblessures kun je medical tape krijgen voor het verminderen van vocht en ontstekingen, maar ook bij overbelasting. Medical taping kan worden gebruikt voor het ondersteunen van de gewrichten. Vele sporters tapen bijvoorbeeld hun knie voor extra ondersteuning. Tot slot wordt medical tape ook wel eens gebruikt bij houdingsproblemen.

Hoe ziet een Medical Taping behandeling eruit?

Voordat u getapet wordt, wordt er waarschijnlijk aan je gevraagd om geen bodylotion op te smeren. Verder is het handig als er geen haar zit op de plek die getapet moet worden; dan plakt de tape beter. De medical tape kan een paar dagen blijven zitten. Deze is namelijk anti-allergisch, ventilerend en huisvriendelijk. Je kunt er gewoon mee douchen. Als je de tape gaat verwijderen, is het handig om deze eerst nat te maken. Het verwijderen gaat een stuk gemakkelijker als je de huid strak trekt en de tape van boven naar beneden van je huid afrolt.

Tags:
Revalidatiegeneeskunde

Uw klachten, ondanks optimale zorg, niet of nauwelijks afgenomen?

Ons revalidatieteam met verschillende gespecialiseerde zorgverleners kan uitkomst bieden. Wij helpen u de klachten te verminderen en bieden u meer controle over uw gezondheid en gedrag.

Meer informatie over revalidatiegeneeskunde